Sekundární trh s hypotékami

Sekundární trh s hypotékami

Zatímco ve vyspělých zemích je refinancování hypoték mnohem rozsáhlejší obchodní aktivitou než jejich primární úpisy, u nás je teprve v plenkách. Přitom, z hlediska uživatele, jedná se o nezanedbatelné finanční částky, které může prodělat, nebo naopak ušetřit.

Přečtěte si v této souvislosti článek Hypotéky jsou výhodnější, vyplatí se vzít si novou a starou splatit uveřejněný na serveru Novinky.cz. Začnete-li uvažovat o možném vylepšení podmínek svého stávajícího zadlužení, pak je vhodné pamatovat na několik základních pravidel:

  • V patřičném předstihu, nejméně půl roku před ukončením stávající fixace úrokové sazby, začněte zjišťovat aktuální podmínky na trhu.
  • Do svých úvah zahrňte nejen samotnou úrokovou sazbu, ale i případné další náklady na změnu poskytovatele úvěru (bude nutný nový odhad nemovitosti?; kolik bude stát?; jaké jsou další poplatky spojené s úvěrem v porovnání s poplatky u původního věřitele?).
  • Nezapomeňte, že v různých porovnáních je uváděna procentní sazba „od“ – většinou je nejvýhodnější úrok navázán na tak tvrdý scoring, že mu odpovídá pouze neteř generálního ředitele; jakmile tedy budete mít rámcově vybráno několik možných finančních ústavů, zjistěte si přímo u nich, na jaký úrok pravděpodobně dosáhnete ve vaší životní situaci.
  • Ověřte rovněž, jak dlouho bude trvat vyřízení případného úvěru u nové instituce, abyste stihli podniknout patřičné kroky do ukončení stávajícího úrokového období.
  • Vybaveni několika variantami refinancování stávajícího úvěru vyvolejte jednání se svou hypoteční bankou; nečekejte, až vám nabídne změnu fixace sama – učiní tak až velmi těsně před koncem daného období a tím prakticky znemožní proces sjednání u jiného poskytovatele

Samozřejmě všechno popsané úsilí má smysl jen tehdy, pokud tímto procesem dosáhnete zajímavého vylepšení současných podmínek. V opačném případě si ušetřete námahu a věnujte se příjemnějším aktivitám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení