Stavební spoření

Stavební spoření

Stavební spoření je v době ekonomické krize jedním z bezpečných způsobů spoření. Nemusíte se zajímat o vývoj na světových trzích, stačí pravidelně spořit a státní příspěvek máte na dosah. Problém ale může přijít při využití naspořené částky.

Smlouvy uzavřené od roku 2004 umožňují klientům, kteří ročně uloží alespoň 20 000 korun, získat státní příspěvek až do výše 3000 korun. Po uplynutí 6 let je peníze možné vybrat. Během této doby je třeba počítat s počátečním poplatkem ve výši 1 % z cílové částky a také s poplatky za vedení účtu. Ty se pohybují okolo 250 korun ročně.

Rekonstrukce nebo nemovitost
V případě, že se rozhodnete využít stavební spoření k vypůjčení peněz na rekonstrukci či pořízení nemovitosti, počítejte s několika omezeními. V první řadě dostanete půjčku pouze na nákup obydlí, které je určeno k trvalému bydlení. S pořízením chaty či s její opravou proto neuspějete. Na druhou stranu není nutné, aby byla půjčka ze stavebního spoření využita na nákup obydlí pro Vás. Můžete si zažádat i o úvěr, který by měl vyřešit bytovou situaci Vašich přímých příbuzných, tedy rodičů, prarodičů, dětí či manžela nebo manželky.

Na co lze stavební spoření využít
Smlouva o stavebním spoření bývá definována jako listina, ve které účastník stavebního spoření získává možnost poskytnutí úvěru ze stavebního spoření za účelem financování bytových potřeb. Jenže právě termín „bytové potřeby“ bývá kamenem úrazu. Představa stavební spořitelny a žadatele o úvěr se může často lišit.

Ačkoliv výklad jednotlivých spořitelen se může lišit, obecně lze říci, že pevné součásti obydlí či rekonstrukce prostor takzvaně „na klíč“ by měla být bez problému. Žadatel o poskytnutí úvěru ze stavebního spoření by tak mohl své úspory i vypůjčené peníze využít například na zasklení balkonu, výměnu oken či vyzdění bytového jádra.

Stavby na klíč jsou výhodné
Problém nastává v momentě, kdy by se klient stavební spořitelny rozhodl pro rekonstrukci WC a koupelny svépomocí. Vše včetně práce dostane proplaceno jedině v případě, že si najal specializovanou firmu, která rekonstrukci provedla takzvaně na klíč. Pokud by se majitel snažil o předělání koupelny a WC svépomocí, může počítat jedině s úhradou pevných částí, jako je vana či obklady.

Sporným bodem financování prostřednictvím úvěru ze stavebního spoření je i výstavba plotu, vymalování místností či pořízení žaluzií. Počítat nemůžete ani s proplacením nákladů spojených s úpravami zahrady či výstavbou venkovního jezírka. Ze stavebního spoření nelze uhradit ani darovací či dědickou daň.

Ptejte se svého poradce
Pokud víte již nyní, na co byste v budoucnu chtěli využít své stavební spoření, informujte se ve vybrané spořitelně, zdali je dle jejích interních stanov možné danou věc z úvěru financovat. Jestliže máte smlouvu již uzavřenou, ujistěte se o tom, že peníze můžete využít na Vámi vybraný účel, v opačném případě nezbývá, než přehodnotit své záměry.

Ing. Monika Veličková
Autor: Ing. Monika Veličková

Jmenuji se Monika Veličková a specializuji se jako realitní a investiční poradce v Olomouckém kraji a v rodných Jeseníkách. Ve své každodenní praxi propojuji svět financí a realit do jedné, pro lidi dostupné služby, díky které získávají benefity VIP klientely.
 
Mým posláním je plnit klientům jejich životní cíle, např. vlastní bydlení, finanční nezávislost. Finanční plánování, se kterým denně pracuji, zajišťuje pro mé klienty dostatečný finanční kapitál na splnění jejich cílů. Provádím je bezpečně a s jistotou jejich finančním životem. Stejné principy uplatňuji i při své realitní činnosti, při které řeším prodej nemovitosti svým klientům. Bezpečí, lidský přístup a jistota celé transakce – to lidé nejvíce oceňují na mé práci realitního makléře.
 
I s Vámi se velmi ráda potkám a seznámím Vás osobně se svými službami.
 
Těším se na Vás  Monika

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení