Strategie, taktika a operativa

Strategie, taktika a operativa

Všem, kdo absolvovali vojenskou službu nebo se zajímají o válečnictví, jsou uvedené pojmy velice povědomé. Avšak i osobám veskrze civilním, které ani nenapadne zamýšlet likvidaci protivníka, mohou být hodně užitečné.

Plánujeme-li dosáhnout v životě jakýchkoli cílů, zejména pokud jde o záměry časově i finančně náročnější, vyplatí se postupovat po jednotlivých krocích. A to ve zmíněném pořadí, nikoli naopak.

Na počátku vždy stojí nápad, myšlenka, idea. Tedy čeho chceme svým konáním docílit. Například někteří z nás hodlají mít v penzi dostatek finančních prostředků. A protože už tuší, že ze strany státu toho nelze mnoho očekávat, chtějí se postarat sami.

Nejprve je nutno učinit strategickou volbu, totiž jakým způsobem této mety  dosáhneme. Můžeme si třeba najít dobře placené zaměstnání a všechny peníze neutratit, nýbrž část z nich pravidelně odkládat na margo zvoleného cíle. Nebo vybudujeme prosperující firmu, která nás bude nějakou dobu živit, a pak ji prodáme. Dále je možno postupně nakupovat nemovitosti a v pozdějším období  žít z jejich pronájmu. Také lze obchodovat na kapitálových či komoditních trzích a výnosy akumulovat. Možností je celá řada, i když pomineme všechny nelegální  a nemorální způsoby obohacení. Avšak rozhodnutí, kterou cestu nebo kombinaci  několika z nich využijeme, je velmi důležité. Od něj se totiž odvíjejí všechna další  opatření.

Strategický směr je pak třeba rozdělit na menší úseky, taktické kroky. Do této oblasti spadá určení co a kdy zařídíme. Ve financích jde o to, které třídy či skupiny instrumentů vybereme a v jakém časovém horizontu. No a operativa je postupná realizace prostřednictvím konkrétních produktů v přesných termínech.

Jak je tomu ale v běžné denní praxi? Valná většina lidí se nad strategií nebo taktikou nezamýšlí vůbec, nebo jen velmi vágně. Nejvíce je přitahuje bavit se o tom, který produkt je „výhodnější“ než jiný. A samozřejmě pak podle toho i nakupují, bez jakéhokoli systému a víceméně náhodně. Přitom pečlivě zvolená strategie a patřičně rozvržené taktické pohyby rozhodují až o devadesáti procentech úspěchu. Investiční portfolio namíchané jako dort pejska a kočičky bude s největší pravděpodobností také tak „dobré“. Není tedy divu, že mnoho našich spoluobčanů čeká velmi problematická finanční budoucnost.

Máte pocit, že byste mohli mezi ně patřit i vy? Jste-li opatřeni dobře zpracovaným finančním plánem, není třeba se obávat. Všechny výše uvedené postupy jsou v něm zahrnuty. Pokud ne, použijte kontaktů na tomto webu.

Když své záměry přetavíme do efektivního systému, nemusíme se jimi už dlouze a náročně zabývat. Máme-li svou finanční budoucnost řešenu strategicky, není  třeba panikařit při každém drobném negativním pohybu trhu. Pak zůstává daleko více času na to, abychom dělali, co nás baví. A o to koneckonců jde, nebo ne?

Ing. Monika Veličková
Autor: Ing. Monika Veličková

Jmenuji se Monika Veličková a specializuji se jako realitní a investiční poradce v Olomouckém kraji a v rodných Jeseníkách. Ve své každodenní praxi propojuji svět financí a realit do jedné, pro lidi dostupné služby, díky které získávají benefity VIP klientely.
 
Mým posláním je plnit klientům jejich životní cíle, např. vlastní bydlení, finanční nezávislost. Finanční plánování, se kterým denně pracuji, zajišťuje pro mé klienty dostatečný finanční kapitál na splnění jejich cílů. Provádím je bezpečně a s jistotou jejich finančním životem. Stejné principy uplatňuji i při své realitní činnosti, při které řeším prodej nemovitosti svým klientům. Bezpečí, lidský přístup a jistota celé transakce – to lidé nejvíce oceňují na mé práci realitního makléře.
 
I s Vámi se velmi ráda potkám a seznámím Vás osobně se svými službami.
 
Těším se na Vás  Monika

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení