Trhy jsou dole – a jak to bude dál?

Trhy jsou dole – a jak to bude dál?

Ta otázka dnes zaměstnává většinu investorů. Do budoucnosti nenahlédneme, ale můžeme se podívat, co si o tom myslí zkušení finančníci. Waren Buffet, jeden z největších guru v oblasti investic, říká: „V současnosti nakupuji akcie, protože jejich cena je nízká a obrat na burzách může nastat dřív, než čekáme.“ Vladimír Fichtner, ředitel renomované finančně poradenské společnosti, soudí: „Návrat indexů světových burz na původní hodnoty před krizí neočekávám v horizontu kratším než 2 roky, spíše později.“

Zkusme se tedy podívat na dva možné scénáře budoucího vývoje dle uvedených vyjádření. Investujeme pravidelně $200,- měsíčně. Začneme v nepříliš vhodném okamžiku, v lednu roku 2007. Prostředky budeme vkládat do fondu, jehož hodnota je navázána na index S&P 500 a odráží vývoj celého trhu. Graf zde.

Zpočátku jde všechno dobře. Fond tři čtvrtě roku rostl, s malými korekcemi v březnu a srpnu, které však v dalších měsících překonal. V říjnu se ale vývoj otočil. Nejprve váhavě, poté se vzrůstající razancí ztratil fond do konce roku až 50% své hodnoty. Co se bude odehrávat dále?

Scénář č. 1: Akciové trhy se vrátí na hodnoty poloviny roku 2007 během dvou let

Hodnota našeho účtu na konci roku 2010 je $13 923,- při vlastních investicích ve výši $9 600,-. Náš výnos za čtyři roky bude 48,12%, což znamená 12,03% p.a. To je velmi pěkné , ale co když se návrat k původním hodnotám protáhne na tři roky?

Scénář č. 2: Akciové trhy se vrátí na hodnoty poloviny roku 2007 během tří let

Výsledky jsou viditelně slabší: hodnota účtu $14 657,- při vlastních vkladech $12 000,-; výnos na pětiletém horizontu ve výši 22,14%, a to je 5,54% p.a. Na investici do akcií nic moc. A pokud se návrat na dobyté pozice bude prodlužovat, výsledky se ještě zhorší.

Ale i kdyby se tak stalo, není důvod k pesimismu. Za prvé jsme modelově začali opravdu v hodně špatné chvíli. To se ve skutečnosti přihodí málokdy. Například pokud bychom začali v současné době, naše výnosy budou na dvou až tříletém horizontu kolem 40%. Za druhé, doporučený časový horizont akciových investic není čtyři nebo pět let, nýbrž nejméně sedm osm let, raději více. V tomto období průměrné výnosy dosahují oněch 7 až 14% p.a. a není důvod, proč by tomu tak nemělo být i nadále.

Velmi pozitivní je skutečnost, že za celé období nikdy drawdown (celkové snížení hodnoty účtu) nebyl vyšší než 25%. Ačkoli cena fondu samotného spadla až o 50%. Jak je to možné? Když trh klesá, kupujete levněji. Když jde nahoru, zvyšuje se hodnota účtu. To je kouzlo pravidelného investování.

Budujeme-li majetek, je koncept pravidelných vkladů nenahraditelný. A poklesy trhů vítanou příležitostí k levným nákupům. Potom naše účty narostou a bude nutno je před těmito poklesy chránit. Někdy příště si povíme, jak na to.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení