Užijte si zimní dovolenou na plné pecky!

Užijte si zimní dovolenou na plné pecky!

Snowboarding, lyžování v Itálii, Francii, Švýcarsku, ale i túry v Rakousku nebo podél levád na Madeiře – to jsou jen některé z trendů zimní dovolené, kterou si pravidelně dopřává stále více Čechů. Malebná příroda, čerstvý vzduch a spousta zážitků v době, kdy u nás panuje nevlídné počasí, vám spolehlivě zajistí novou energii do dalších měsíců v práci či ve škole. Je prokázáno, že opakované pobyty na horách podporují imunitu dospělých i dětí, které to v dnešním znečištěném životním prostředí potřebují o to více.

Zvažte připojištění rizikových sportů

Oblíbené italské Alpy jsou téměř tak dostupné jako sousední Rakousko, přičemž je tam více slunce a na jihu dokonce přímořské podnebí. K popularitě Itálie přispívá i to, že cesta do většiny žádaných středisek trvá z České republiky pouze 6 až 8 hodin jízdy autem. Češi v zimě míří nejčastěji do oblastí Val di Fiemme a Alta Valtellina, kde si užívají skvělých sjezdovek, ale také vyhlášené italské gastronomie a rozmanitých kulturních akcí. Také ceny zimních zájezdů do Itálie zůstaly na loňské úrovni (v předprodejích okolo 7 500 Kč na osobu). I když se většina termínů okolo Vánoc, Nového roku a jarních prázdnin vyprodá už na podzim, stále zůstávají různé možnosti, například individuální turistika s ubytováním v rodinných penzionech.

Pokud patříte mezi vyznavače zimních sportů, určitě byste se na hory nevydali bez cestovního pojištění. V zahraničí je nákladné i ošetření banálního zranění a Evropský zdravotní průkaz nelze ve většině situacích uplatnit. Navíc cestovní pojištění nekryje pouze léčebné výlohy, ale také pojištění zavazadel nebo majetku a odpovědnosti. Všechny tyto kategorie mají svůj význam: vždyť vybavení na hory stojí majlant a riziko srážky na sjezdovce není při dnešní frekvenci lyžařů zanedbatelné. V případě pojistné události ještě nikdo nelitoval nastavení vyšších limitů.

V zimním cestovním pojištění bývá běžně zahrnut i velký hit dneška – snowboarding. Základní pojištění se však vztahuje pouze k jízdě po vyznačených a veřejnosti otevřených sjezdovkách. Zamýšlíte-li freeriding nebo akrobacii, určitě si v zájmu kompletní ochrany zařiďte i připojištění rizikových sportů. Bude to sice malinko dražší, ale o to vášnivěji se pak můžete prohánět po zasněžených pláních.

Zimní dovolená nemusí znamenat jen lyže

Současní manažeři turistických destinací myslí i na návštěvníky, které lyže nebo snowboard nebaví nebo na nich nemohou jezdit. Připravují pro ně udržované stezky k zimním procházkám v pohorkách. Vyhlášené jsou jimi například rakouské regiony Wagrain-Kleinarl a Fuschlsee. Také švýcarská střediska Lenzerheide a Arosa udržují zimní trasy pro pěší v délce 140 km.

Vzhledem k nízkým cenám letenek přibývá i v Česku nadšenců, kteří v zimě odlétají za sluncem do exotických zemí. Ke stálicím patří Thajsko, Mexiko, Dominikánská republika, Kuba, Venezuela či Keňa. Žádaná je i exotika „za humny“: Egypt, Maroko, Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Madeira s atraktivními túrami okolo zavlažovacích kanálů – levád. Jedna z hlavních hřebenovek vede z Pico do Arieiro do Pico Ruivo. Opět se vyplatí mít dobré pojištění, protože tato turistika je poměrně dobrodružná. Neobejdete se na ní bez baterky – čelovky do tunelů, pláštěnky a pevných bot, vhodných na místy rozmáčený povrch. Úžasné výhledy na „květinový“ ostrov Madeira však stojí za to a můžete tu zažít i velkolepý příchod Nového roku s ohňostroji.

Ať už si vyberete jakýkoliv typ zimní dovolené, jistě vás patřičně vzpruží a zůstanou vám na ni barvité vzpomínky.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení