Vánoční nákupy 2013

Vánoční nákupy 2013

Někteří z nás již mají vánoční dárky nakoupené, ale mnohé vánoční shon teprve čeká. Avšak již nyní jsou známy trendy vyskytující se v letošních vánočních nákupech. Češi letos vše více promýšlejí. Chtějí kvalitní zboží a pečlivě vybírají obchod nabízející nejnižší cenu. Co budou kupovat nejčastěji? A co se vyplatí pořídit před Vánoci a kdy máme očekávat povánoční slevy? Odpovědi na tyto otázky přinese následující článek.

Tento rok Češi nakupují uvážlivě. Více si všímají slev a akčních nabídek. Slevy jsou pro zákazníky atraktivní od 20 procent výše. Pokud se srážka pohybuje okolo 10 - 15 procent, nepřijde nakupujícím lákavá. Zato na snížení ceny o 50 procent reagují i ti, kteří na ceny příliš citliví nejsou. Velice oblíbená je také akce jedna plus jedna zdarma, která je nabízena nejčastěji u drogistického zboží. Populární jsou také dárky pořízené na slevových portálech.

Podle průzkumu má okolo 40 procent Čechů na vánoční nákupy méně peněz než loni. Výdaje na dárky se budou pohybovat průměrně mezi dvěma až pěti tisíci korun a nejvíce peněz vydáme, abychom potěšili děti. Předpokládá se ale, že 20 procent lidí utratí nakonec více, než původně plánovali. Také se ukazuje, že lidé budou opatrnější s půjčkami na Vánoce. Raději dopředu spoří a hojně využívají také věrnostních programů obchodů.

A co se vyplatí koupit před Vánoci? Obecně dražší zboží, u něhož nepředpokládáme, že bude zlevněno. Jedná se o dražší sportovní vybavení a elektroniku. A právě elektronika bude hitem letošních Vánoc. Pod stromečkem si často rozbalíme nový tablet, mobilní telefon a děti dostanou spoustu elektronických hraček. Je vhodné využít relativně levných zásob obchodníků a nakoupit nyní, protože oslabená koruna zdraží nově dovezené zboží. 

Odborníci předpokládají, že povánoční slevy odstartují hned 25. a 26. prosince. V tyto dny vyjdou rovněž i nové akční letáky. Největší výprodej se tradičně předpokládá u oblečení, a to až o 70 procent. Proto pokud chcete svým blízkým darovat nějaký slevový poukaz, doporučuje se právě na módu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení