Vybíráte nemovitost? Mám pro Vás 6 tipů, na co si dát pozor

Vybíráte nemovitost? Mám pro Vás 6 tipů, na co si dát pozor

Výběr nemovitosti je pro většinu lidí výjimečná životní událost, ke které přistupují emočně, a ne ryze prakticky, jak by bylo žádoucí. Potvrzují to zkušenosti realitních makléřů i nedávný bankovní průzkum.
Sen o novém domě v lůně přírody s krbem a s bazénem je jistě krásný, ale časem se může pod tíhou každodenních starostí úplně rozplynout. Aby se tak nestalo, poradím Vám v 6 krocích, na co si dát při výběru nemovitosti opravdu velký pozor.

Především se pokuste o svém novém bydlení uvažovat s chladnou hlavou, nespěchejte a opatřete si co nejvíce informací. Nejen dobrá lokalita a příznivá cena nemovitosti jsou důležité, ale je třeba také dbát na kvalitu výstavby a na další okolnosti.

1. Občanská vybavenost, dopravní dostupnost

Dříve bylo trendem odstěhovat se z města do přírody, kde vznikaly známé satelity. Dnes je naopak jejich obyvatelé opouštějí a kupují nemovitosti zpět v Praze, aby nemuseli každodenně dojíždět, vozit děti do škol a kroužků a ztrácet tak drahocenný čas v silničních zácpách. Proto si tam, kde chcete žít, prověřte občanskou vybavenost, možnosti parkování a dojezdové vzdálenosti do práce a školy autem i veřejnou dopravou. Nejdříve třeba přes internet a pak určitě i osobně, přičemž berte ohled na potřeby každého člena rodiny.

2. Prohlídka nemovitosti

Důkladně se zajímejte o technický stav nového bydlení, který má odpovídat požadované ceně. Osobní prohlídka bytu, ideálně se zkušeným odborníkem, je nenahraditelná. Dejte na celkový dojem a dispoziční řešení (nejvíce žádané jsou samostatné pokoje pro děti a terasa), všimněte si, zda se v domě či bytě nedrží plíseň, nepraskají zdi, jaké má nemovitost podlahy, okna, příslušenství, rozvody elektřiny, vody, plynu a tepla. Důležitý je také stav střechy, fasády, sklepa, izolací a vnitřních rozvodů v domě. Kromě toho se soustřeďte na sousedy a dění v blízkém okolí, které může být pro budoucí spokojené bydlení zásadní. Prohlížejte si nemovitost za denního světla a vnímejte i okolní zvuky – jestli pro vás nejsou rušivé.

3. Právní náležitosti

Potenciálně Vaše nemovitost musí být prozkoumána také z právního hlediska: kdo je její majitel a jestli není zatížena zástavním právem, věcným břemenem nebo exekucí. Pomůže Vám v tom aktuální výpis z listu vlastnictví z katastru nemovitostí nebo z CzechPointu. Údaje o výměře bytu a další podobné získáte z prohlášení vlastníka. U domů je nutné vyžádat si kolaudační rozhodnutí a stavební dokumentaci, jejíž kopii Vám poskytne stavební úřad. Vše musí odpovídat skutečnosti a úředním zápisům.

4. Náklady na provoz

Požádejte majitele o energetický průkaz nemovitosti a účty, kterými doloží náklady na její provoz. Zjistěte si, kdy byly provedeny rekonstrukce a zda lze očekávat další úspory energie. Počítejte s tím, že plánované opravy mohou znamenat navýšení plateb do fondu oprav.

5. Účetnictví sdružení vlastníků nebo družstva

Pokud se zajímáte o bydlení v bytovém domě, nechejte si ukázat doklady sdružení vlastníků jednotek nebo družstva o jeho hospodaření, úvěrech a případných dluzích členů (které byste jistě neakceptovali).

6. Rizika místního územního plánu

Dejte si pozor, aby hodnotu Vaší nemovitosti v budoucnu nesnížila třeba nová silnice nebo komerční výstavba. Plány zveřejňuje příslušný obecní úřad, většinou také on-line.

Všechno, co zjistíte předem, se počítá!

Právě proto, že bydlení představuje vlastně život sám, je jeho uvážený výběr tak podstatný. Klienti realitních kanceláří například zjistili, že by si onen zmíněný krb a bazén už podruhé nepořídili. Uvádějí, že je s nimi mnoho práce a málo užitku.

Přesto se dle průzkumu specialistů třetině lidí podaří hned napoprvé vybrat bydlení jejich snů. Doufejme, že jich díky obezřetnosti bude přibývat. Dodržíte-li při koupi nemovitosti výše uvedený postup, jistě budete se svým výběrem spokojeni i Vy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení