Výkonnost trhu

Výkonnost trhu

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Rozumným přístupem k budování majetku prostřednictvím investic jsou pravidelné vklady na základě finančního plánu, bez ohledu na aktuální výkyvy trhu. Metoda je to bezpečná, leč poněkud pomalá. Proto se vždy najdou lidé, kteří se snaží nárůst bohatství akcelerovat.
Prostřednictvím nejrůznějších postupů se pokoušejí určit současnou pozici vybraného aktiva a jeho pravděpodobný další  vývoj.

Odpůrci spekulace tvrdí, že cenové pohyby připomínají chůzi opilého námořníka –potácí se sem tam a jeho další krok nelze nijak předvídat. Jiní naopak mají za to, že v trhu pravidla existují a lze jich využít k lepšímu řízení investic. Jako příklad můžeme jmenovat Larryho Williamse, který dokázal v jenom roce základní kapitál ve výši milionu dolarů přetvořit v majetek čítající něco kolem deseti milionů. Jeho koncept byl mimo jiné založen na pravidle TDW (trade days of the week –obchodní dny v týdnu, které skýtají největší pravděpodobnost úspěchu pro spekulaci na nákup či naopak na prodej) a TDM (totéž pro měsíční periodu).

Jak již bylo na těchto stránkách několikrát diskutováno, spekulace na kapitálových trzích je speciální disciplína a vyžaduje rozsáhlé znalosti. Mnohem  důležitější je však otázka psychické kondice. Vydělat určitou metodou za půl roku sto tisíc a za další dva měsíce toutéž metodou osmdesát tisíc ztratit, to není zábava pro slabší nátury. Ještě půvabnější je možnost, kdy vás běžně profitabilní obchodní model přivede od začátku do ztráty přesahující základní  kapitál. Výnosy by se pak zřejmě dostavily, neboť metoda funguje u celé řady obchodníků, vy už však u toho nebudete.

Často proto můžete číst na těchto stránkách doporučení investovat spíše podle zvoleného časového horizontu vzhledem k plánovaným cílům. Nicméně některé situace se na trzích objevují opakovaně a je možno jich využít k efektivnější práci s financemi. Jednu z nich monitoruje diagram průměrné měsíční výkonnosti akciových trhů v průběhu roku:

výkonnost indexu SP500

Zdroj: M. Tomášek, portfolio manažer ČP Invest, a.s.

Na první pohled je patrno, proč jedno z úsloví obchodníků na burze praví: Sell in may and go away (v květnu prodej a běž pryč). Okurková sezóna nastává pravidelně v červnu a vrcholí v období září a října.

Pokud investujete prostřednictvím otevřených podílových fondů, nemělo by valného smyslu zbavovat se každoročně svých pozic na počátku léta a znovu je na podzim nakupovat. Důvodem jsou vstupní poplatky ve výši čtyř až šesti procent, které spolehlivě vymažou případný profit z popsané operace. Daleko vhodnějším přístupem je zvýšit v těchto měsících investiční aktivitu. Máme-li k dispozici volné prostředky, je nanejvýš rozumné použít je k dodatečným nákupům v tomto období za levnější ceny.

Obecné pravidlo však nemusí spolehlivě fungovat v každém jednotlivém případě. Na to, jak je tomu letos, se podíváme v některém z příštích článků.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení