Využijte státní dotace na hypotéku

Využijte státní dotace na hypotéku

Přijdou Vám splátky za hypotéku neúnosně vysoké? Není se co divit, neboť průměrná úroková sazba za rok 2008 překročila 5% hranici. Paradoxně ale právě díky tomuto navýšení se stát rozhodl poskytovat dotace k hypotékám. Stačí jen splnit několik podmínek, nebát se administrativy a můžete získat i stovky korun měsíčně.

Každý měsíc jsou Vaše příjmy daněny neúprosnými procenty ve prospěch státu. Nyní se objevila nová možnost, jak dostat část z těchto peněz zpátky. Stát se v únoru letošního roku rozhodl poskytovat podporu k hypotékám formou úrokové dotace. Pokud se chystáte ke koupi vlastního bydlení, je ten správný čas.

Splňujete podmínky?
Ačkoliv se 1% dotace může někomu zdát zanedbatelná, v praxi se tato podpora může proměnit ve stovky korun měsíčně, o které se zvýší rodinný rozpočet. V době ekonomické recese pak jistě přijdou vhod i tyto relativně malé částky. Na dotaci nicméně nemá nárok každý. Zájemci musejí splnit několik podmínek.

Základní podmínkou pro získání dotace je maximální věk 36 let. Pokud jste tuto hranici nepřekročili, můžete zvážit podání žádosti jakožto fyzická osoba či manželský pár. Nutností je ale, aby ani jeden z žadatelů nebyl vlastníkem jiného bytu či rodinného domu. Klíčové je také stáří obytného prostoru, na který si chcete vzít hypotéku. Stát požaduje, aby nemovitost byla starší dvou let. Podpora má svůj strop a vypočítává se u bytu z maximální částky 800 000 korun. V případě rodinného domku se jedná o hranici 1 500 000 korun.

Jak podat žádost
Písemnou žádost o dotaci podejte v bance, ve které plánujete čerpat hypoteční úvěr. Důležité je, aby k zažádání došlo mezi dnem uzavření smlouvy o hypotečním úvěru a dnem započetí jeho čerpání. Pokud tedy již máte několik měsíců uzavřenou hypotéku a dům již splácíte, nemáte na příspěvek nárok. V ostatních případech k žádosti přidejte čestné prohlášení na formuláři banky, kupní smlouvu opatřenou doložkou o povolení vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí, výpis z katastru nemovitostí se zapsaným vlastnickým právem žadatele a také doklad prokazující, že daná nemovitost je starší dvou let.

Kolik získáte?
Administrativa spojená s vyřízením Vaší žádosti může trvat i několik týdnů. Po schválení na Vás ale čeká vysněný příspěvek. Ve dvou modelových případech si ukážeme, kolik ročně ušetříte.

V části o podmínkách jsme se seznámili s tím, že maximální částka pro výpočet  podpory je 800 000 korun v případě bytu a 1 500 000 korun u rodinného domu.

Pokud byste v případě bytu měli úrokovou sazbu hypotéky nastavenou na 5,5% se splatností 10 let, můžete se připravit na měsíční dotaci ve výši 392 korun. V případě dražšího rodinného domu získáte 734 korun měsíčně. Za rok tak získáte příspěvek na byt 4704 korun, u rodinného domu bude výše státní podpory dosahovat 8808 korun.

Využijte příležitosti
Průměrná roční úroková sazba vyhlašovaná každoročně ministerstvem pro místní rozvoj je relativně proměnlivá. Naposledy byla dotace vyplácena v roce 2005. Jestliže již dlouho plánujete přestěhování se do vlastního bytu a splňujete dané podmínky, je ten správný čas k nákupu nemovitosti. Nespoléhejte na to, že dotace bude dostupná i příští rok, a jednejte, dokud máte příspěvek jistý.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení